Ik pieker, jij piekert, wij piekeren…

Jazeker is er een verschil! Heel kort gezegd:

 • Bij (over)denken kom je na enige tijd tot  ‘concrete’ oplossingen waardoor de gedachte vervaagd.
 • Bij Piekeren blijf je in rondjes denken, daarbij merk je dan dat er geen oplossingen te vinden zijn. En dat klopt, want bij piekeren richten we ons over het algemeen op:
  • “Ouwe koeien”. Gedachten over zaken die in het verleden liggen. 
   Uiteraard prima om af en toe even terug te denken aan een ervaring uit het verleden om voor de toekomst er van te leren, maar het heeft geen zin om er bij stil te blijven staan… het verleden kunnen we immers niet meer veranderen.
  • Toekomst voorspellingen.
   We gaan er vanuit dat niemand een glazen bol heeft, dus je kan wel blijven invullen maar niemand weet wat de toekomst brengt.
  • Rampdenken.
   Bij deze gedachten zijn we gericht op de meest slechte uitslag van iets dat in de toekomst zal gebeuren. Het is dus én een negatieve én een toekomstgerichte gedachte.

Maar helpen piekergedachten dan helemaal niet?

Nee, piekergedachten zijn niet helpend!

Vaak denken mensen wel dat zij daarmee controle hebben en houden, overzicht hebben en volledig voorbereid zijn op dat wat komen gaat. Dat is niet realistisch, het is met name onnodige energie verspilling. 

Maar als je dan toch aandacht geeft aan die energie verspillende piekergedachten,  dan is het wel zo eerlijk om ook bij positieve invullingen stil te staan zowel  over het verleden als de toekomstige gedachten, toch?!

Minder twijfelen en meer balans ervaren. Investeer dan in jezelf door je aan te melden voor de Academy Own Your Life. De academy die zich richt op jouw eigen leven leiden vanuit zelfvertrouwen en ontspanning!


academy own your life

Scroll naar boven